lauantai 17. syyskuuta 2016

I´M DYEING - TAAS VÄRJÄTÄÄN......

Viimeisestä postauksesta näkyy olevan jo vuosi (!) En sentään ole kuollut, vaan värjään taas ;)
Pari viikkoa sitten pääsin kauniina sunnuntaipäivänä Sipoonkorpeen sienestämään. Pääpaino oli värjäyssienissä. Lähinnä löytyi verihelttaseitikkejä ja jonkin verran myös veriseitikkejä. Niiden lisäksi oikein mukava määrä suppilovahveroita metsästä, jossa sentään ulkoilee ja sienestää suuri joukko ihmisiä!

Korpea

Outoja sieniä - näitä ei kerätty...

...eikä näitäkään!

Mutta tässä on verihelttaseitikit...

...ja tässä veriseitikit, joita olikin enemmän kuin muistin keränneenikään. Kuivasin ne myöhempää käyttöä varten.
Viikolla sitten laitoin värjäyskattilat pihalle porisemaan. Yleensä olen värjännyt sienillä (ja yleensäkin kasveilla) villalankoja, mutta nyt halusin kokeilla, miten värit tarttuvat puuvilla- ja pellavakankaisiin. Nyt kattiloihin päätyivät verihelttaseitikit.
Juuri ja juuri kaksi 8 litran kattilaa mahtuivat keittolevylle.
Jätin sienet kankaiden sekaan kattilaan.
Koska en ollut varma, miten hyvin väri tarttuu kankaisiin (eikä lopputuloksen tarvinnut olla tasainen), jätin sienet kankaiden sekaan väriliemeen. Puretusaineena käytin alunaa ja soodaa - alumiinikattilassa.

Käytössäni olevat kattilat ovat sen verran pieniä (8 l), että niihin ei kerralla mahdu paljoakaan kankaita. Tein siis samalla liemellä vielä jälkivärjäyksen, josta tuli aivan yhtä hyvä väri kuin ensimmäisestäkin satsista. 

Jätin kankaat yön yli seisomaan ja jäähtymään väriliemeen. Seuraavana päivänä huuhtelin ne muutamaan kertaan niin, että väriä ei enää irronnut. Ja sitten narulle kuivumaan.

Hyvin tarttui väri! Tässä vielä märkinä narulla, joten väri kyllä vaaleni kankaiden kuivuessa.

Valon pilkahduksia!


Lopuksi siivilöin väriliemestä suurimman osan sienistä ja paketoin ne pariin kangasnyyttiin seuraavaa värjäystä varten.

Nyytit, joissa sieniä sisällä.
Ja kun kerran alkuun päästiin, niin seuraavana päivänä jatkoin sipulinkuorilla. En pessyt kattiloista punaista väriä pois, koska mahdollinen oranssin vivahdus ei olisi haitaksi. Jätin jälleen sipulinkuoret kankaiden sekaan.

Ensimmäiseksi kattilaan pääsivät sieninyytit.

Kaikki hyödynnettiin, joten toiseen kattilaan tuli vielä punaista värilientä sipulilisäyksellä. Nämä jälleen jäähtyivät väriliemessä seuraavaan päivään - paitsi nyytit. Nekin kyllä saivat olla yön yli avaamattomina.
Nyytit avattuina, huuhdeltuina ja narulle ripustettuina

Sienistä jäi hento vaaleanpuna
Tässä kaikki punaiset kankaat...

...ja tässä keltaiset - bonuksena kelta-musta nyöri.
Olen oikein tyytyväinen tähän kokeiluuni kankaiden kanssa. Villalankojen värjäykseen verrattuna väri ei tarttunut aivan yhtä hyvin, mutta toisaalta ei tarvinnut olla huolissaan, vaikka värjäysliemi kankaineen välillä kiehui iloisesti :D

7 kommenttia:

  1. Heippa pitkästä aikaan , ihania värityksiä teit ja tuo punainen on tosi kaunis kaikissa asteissa ja vaaleissakin. Sipulin keltaiset ovat myös ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei Sirkkis! Ajattelinkin jo, että mahtaakohan tänne kukaan enää eksyä :) Kiva, kun kävit!

      Poista