sunnuntai 17. marraskuuta 2013

LIEMESSÄ - rest in bleach

 Olen tehnyt joitain kokeiluja ruostuttaakseni pieniä metalliesineitä, nappeja ym., etikalla ja suolalla. Nyt luin jostakin, että valkaisuaine käy samaan tarkoitukseen. Sitähän piti sitten kokeilla.

 I have made some experiments to rust metal things, buttons etc., with vinegar and salt. Now I read somewhere, that you can age them also with bleach. So I had to make a try.

Kirkkaat napit ennen kokeilua - The bright buttons before the experiment


Minulla on jonkin verran nappeja, jotka ovat ihan liian kirkkaita tarkoituksiini, joten niistä sai hyvää kokeilumateriaalia. Pistin muutaman muovimukiin ja kaadoin päälle valkaisuainetta ja vähän vettä. Vuorokauden päästä seos oli aika sameaa... ja napit näyttivät aika hyviltä. Mutta seuraava kokeilupa ei toiminutkaan samoin. Ensimmäisessä mukissa oli siis ollut jotain muutakin... mutta mitä?!

I have some buttons, which are too bright for my purposes. I took some, and put them in a plastic mug with bleach and a little bit of water. About 24h later the solution had turned kind of muddy... and the buttons looked quite good. But the next try didn´t give the same result. So, in the first mug there obviously was also something else... but what?!

Lopputulos - The result

Tykkään tästä vihreästä patinasta - Love this green patinaSeuraavaksi kokeilin sitten sekoittaa valkaisuaineeseen vähän etikka-suolaseosta - ja jopa punaviinin jämiä... :) Näitten kaikkien kylpyjen jälkeen minulla on joitakin nappeja, joihin olen aika tyytyväinen! Mutta en vain voi olla varma, mitä tarkalleen ottaen tuli tehtyä... :P

The next try was to mix the bleach with vinegar and salt - I also used red wine leftovers... :)
After all these baths I have some buttons I´m satisfied with! But I can´t be sure what I exactly have done... :P

6 kommenttia:

 1. nuo ovat kyllä niin hienoja, täytyy kokeilla itsekkin, mielenkiintoista on mitä siellä mukissa oli (se ylimääräinen)

  VastaaPoista
 2. No joo... Joku käytössä ollut muki se oli! Viinimuki viime kesän Puistobluesista??? Puuttuva elementti saattaa siis olla blues...

  VastaaPoista
 3. Tää näyttää vähän samalta kun mun ruuanlaitto. Meillä ei saa kahta kertaa samnalaista ruokaa. Itsekkään en ikinä tiedä mitä tuli tehtyä.
  Toi kuparivitrillinvihreä on hieno!

  VastaaPoista
 4. Mä kanssa jossain vaiheessa halusin ruostuttaa jotain, mutta se jäi ajatuksen asteelle. ihan noin kemian asiana ei varmaan kannata sitä valkaisuainetta sekoittaa etikkaan, kun yks on alkaalinen ja toinen happo. Tuleepi neutraalia lientä. Toinen toisen perään onkin jo ihan toinen juttu! Hienoja tuli kuitenkin. Nyt muistuikin mieleen, että halusin ruostuttaa joulukulkusia!

  VastaaPoista
 5. Mama Elf, kiitos kemian läksyn kertauksesta! Tuota en yhtään tullut ajatelleeksi, kun ihmettelin, että mitä oli tullut sekoitettua... :)

  VastaaPoista
 6. Great blog!!!
  Can we follow each other via gfc bloglovin and g+?

  http://asweetwoorld.blogspot.com/

  VastaaPoista