maanantai 29. kesäkuuta 2015

VÄRJÄYSTESTI - Dyeing Test

Vihdoinkin on niin lämmintä, että voi siirtyä pihalle puuhailemaan!
Nyt on käytössä minulle uudet reaktiivivärit, eli Emotuotannon värit. Lähinnä halusin tietää, että toimivatko ne käytännössä kuten muut vastaavat ja voiko käyttää tavallista ruokasuolaa ja rautakaupan kidesoodaa värin kiinnittämiseen. Kankaana minulla on Ikean halpaa lakanakangasta, joka on kerran pesty viimeistysaineiden irrottamiseksi.


Kuvioiden tekemiseen käytin isoja metalliprikkoja ja puristimia. Prikat siis molemmin puolin taiteltua kangasta. Värin sekoitin keltaisesta, vaalean vihreästä ja tumman sinisestä. Ohjeessa värin määräksi annettiin 20-140ml / 1kg kangasta. Minä laitoin n. 100ml - vähän enemmän, koska jouduin parantelemaan värisävyä...

Tässä on kangas ollut väriliemessä jo puolisen tuntia ja suolat menossa sekaan. Kahviakin tarvitaan, mutta se kaadetaan värjäriin!


Sitten vielä soodat sekaan ja liemi on valmis! Nyt odotellaan muutama tunti...


Tässä välissä värjäriin voi lisätä vaikkapa lounaan.


Arvovaltainen Tarkkailija naapurista...


...ja kyllähän tämä ihmeelliseltä näyttääkin!


Muutaman tunnin päästä - tai sitten kun hermo ei enää kestä - kangas nostetaan värjäysastiasta. Vähintään tunnin sen pitää kuitenkin liemessä liota - mutta voi olla vaikka seuraavaan päiväänkin, niin väristä tulee voimakkaampaa.


Mielenkiintoisin hetki tässäkin on paketin aukaisu! Seuraavaksi täytyy irtoväri huuhtoa pois useammassa vedessä. Lisälaikut auringosta...


Työvälineet pitää myös huuhdella väristä. Kumikäsineet kyllä joutavat roskiin. Niin, ohjeissa käskettiin käyttää teräs- tai emalikattilaa - ei koskaan alumiinikattilaa! Ja mikäs se tuossa on... Syy kieltoon saattaa olla se, että siinä ohjeessa kattilaa kuumennettiin levyllä. Tämä keitos kuohuu hellalle alumiinikattilassa! Mistäkö tiedän? Noh... Mutta minäpä en kuumentanut tätä, vaan käytin niin kuumaa vettä kuin kraanasta sain.


Sitten päätin kuivattaa kankaan. En tiedä, onko sillä mitään vaikutusta mihinkään, mutta se tuntui jotenkin hyvältä ajatukselta. Tämän jälkeen kangas nimittäin laitetaan pesukoneeseen. Pesin sen 60°ssa. Olisi voinut pestä kuumemmassakin, mutta se tuntui jotenkin turhalta. Kuten huomaatte, värjäys edistyy hieman fiilispohjalta... kurssilta saadut ohjeet ovat nimittäin hukassa ja soveltelen valmistajan ohjeita vanhoihin kokemuksiini :)


Värjäyksen jännittävin hetki koitti, kun avasin pesukoneen... ja kyllä, värit ovat tallella! Vähän ehti pihan valaistuskin muuttua tässä välillä - muutos värissä ei ole ihan noin suuri kuin kuvasta voisi päätellä. Väriä toki pesussa vielä lähti - se oli tarkoituskin - mutta nämä värit sitten pysyvät!


Lähikuvasta vielä näkee, miten sekoitetun väriliemen eri värit kiinnittyvät eri aikaan, ja lopputulos on monisävyinen, vaikka liemi olikin tumman vihreä. Tämän homman hauskuus on (pienet) yllätykset :D Ja alussa esitettyyn kysymykseen ruokasuolan ja kidesoodan käytöstä vastaus on: kyllä!

Kuvat saa klikkaamalla suuremmiksi!

3 kommenttia: